3 Maart, dag 25.

 

Een dag in het Central Armed Forces Museum of the Russian Federation.

Vandaag is het weer eens mijn beurt. Joni zit nog in isolatie en alles loopt volgens plan. En ik ben er een dagje op uit geweest.

Er zijn een aantal dingen die je MOET doen als je in Moskou bent. Het rode plein bezoeken, het Kremlin zien, een wolkenkrabber in maar er zijn ook een aantal musea die zeker de moeite waard zijn. Nu is het zo dat ik een tank gekkie ben en dus ben ik vandaag naar het Central Armed Forces Museum geweest. Entree kosten € 3,50 en een Engelse audiogids voor €4,50. Daarvoor kun je nog eens naar het museum.

Je hebt in dit museum 23 binnen zalen die erg leuk zijn om te zien. Zo begin je bij oorlogen in de 18e eeuw en bouw je dit uit tot het jaar 2000. De audiogids maakt het zeker de moeite waard en om jullie een idee te geven heb ik uiteraard wat video materiaal gemaakt en bijgesloten.

Maar we beginnen bij het begin. De metro in Moskou is geweldig. Niet alleen is ieder station anders mooi, maar de verbindingen zijn snel en de metro kost je € 2,72 voor de hele dag of €0,65 voor 1 ritje. Ook wordt alles aangegeven in het Engels en in het Russisch dus geen zorgen als je de taal niet spreekt. Hiernaast is er nog een app beschikbaar die je van A naar B helpt als je internet hebt. Ik heb dan ook 2 telefoons bij mij. Mijn nederlandse telefoon maar ik heb hier ook een Russische simkaart gekocht. Met de 2e telefoon maak ik dan een WIFI hotspot en Voilla ik heb overal internet. Het grappige is dat ik hier nu 3 weken zit en ik er denk ik toch iets Russisch over mij heb want regelmatig wordt er om richting aanwijzingen gevraagd (in het Russisch) en soms weet ik het verdorie nog ook haha. Maar goed terug naar het verhaal….  Na een ritje van 22 minuten stap ik uit op metrostation Dostoevskaya en het eerste waar ik tegenaan kijk is dit.

Een prachtig gebouw dat er van boven uitziet als een Russische ster. (Ik heb hier in mijn vorige blog ook al over gesproken) Slechts 5 minuten lopen van het metrostation staat een van de beruchtste tanks uit de 2e wereldoorlog al op je te wachten. De T34. Deze T34 heeft dan ook echt dienst gedaan in de 2e wereldoorlog en is op het slagveld van Moskou tot Berlijn geweest. Later in video 6 wordt hij aan het einde nog even genoemd. Daar krijg je toch wel even kippenvel van.

Eenmaal binnen in het museum begin je in de eerste zaal rond het jaar 1850 met wat geschiedenis.

Je wordt in het museum meegenomen naar het verloop van de oorlogen, de ontwikkelingen hierin en het verhaal erachter. Uiteindelijk kom je terecht in de eerste wereldoorlog, zie je de eerste vliegtuigen die gebruikt werden als bommenwerpers en zie je een van de eerste tanks

Mocht je van geschiedenis houden dan is dit zeer te moeitewaard. Na een aantal zalen kom je in de 2e wereldoorlog terecht waar ze geweldige spullen hebben. Zo zijn er eigendommen die van Adolf Hitler zijn geweest, eigendommen van Stalin en eigendommen van diverse Russische, Duitse, Franse, Engelse en Amerikaanse generaals.

 

 

Nu ben ik wel een 2e wereldoorlog kenner en durf ik te zeggen dat ik aardig op de hoogte ben van wat er zich heeft afgespeeld in die periode. Maar als je dan toch de attributen in het echt ziet blijft dat toch wel iets speciaals… Even verder laten ze je zien hoe materialen hergebruikt werden als veldkanonnen (Bijvoorbeeld dit kanon van een vernietigde T34 tank die hergebruikt werd ter verdediging) en geven een gevoel van wat deze mensen moeten hebben doorgemaakt. Zo bijvoorbeeld ook deze foto van een Russische vrouw. Op alle foto’s is het dezelfde vrouw. Links aan het begin van de oorlog, in het midden aan het einde van de oorlog en rechts 6 maanden na de oorlog. (ja dit is echt dezelfde vrouw)

En als je dan de smaak te pakken hebt dan hebben ze iets heel speciaals voor je. De russen waren als eerste in Berlijn aanwezig. Hier zie je dan ook DE vlag die op de Rijksdag geplaatst werd en de adelaar die van de Rijksdag afgetrokken is liggen. Kisten met duizenden Duitse medailles die gemaakt waren om uit te geven als Moskou veroverd was liggen hier pontificaal naast en het gevoel van “je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is” is hier dan ook zeer van toepassing!

Nog een zaal over de concentratiekampen, een origineel exemplaar van Hitlers Mein Kampf en de diverse rariteiten die ik mijzelf niet kan voorstellen dat mensen elkaar echt aangedaan hebben sluiten het 2e wereldoorlog gedeelte passend af. We gaan nu de periode van de kernwapens en de koude oorlog in. Met een replica van de eerste satelliet die in de ruimte geschoten werd en de eerste astronaut in de ruimte (de Rus Joeri Gagarin). Het verhaal van de nucleaire onderzeeër de Koersk was een mooie afsluiter van een 1,5 uur durende tour in een prachtig museum…

 

Dacht ik…..

 

MAAR TOEN GING IK NAAR BUITEN EN DAAR WERD IK HEEL BLIJ…..

Had ik al gezegd dat ik een tank gekkie ben? En ik heb mij daar toch een nerdgasm gekregen van heb ik jou daar. En het leuke was dat de audio gids hier gewoon nog een paar rondes verder ging… Vliegtuigen, gewapende treinen, artillerie, luchtafweergeschut enz… En TANKS!!!

 

 

Hier heb ik nog 1,5 uur weten te spenderen en als je ooit in Moskou bent is dit museum zeer aan te raden.

Ik zit nu nog steeds met een glimlach op mijn gezicht deze blog te schrijven en bij terugkomst in mijn hotel heb ik in een van mijn favoriete spelletje (World of Tanks Blitz) toch maar een Russische tank aan mijn collectie toegevoegd. ?

Uiteraard kon ik mijn dag niet afsluiten zonder mijn mooie vrouw van het nodige overlevingspakket te voorzien (kwarkjes, appelsap en Pringles) welke ik bij haar ziekenhuis heb afgegeven en kon ik nog even naar haar zwaaien (Daar staat ze in het raam). Wat een kanjer is het toch ook….

Nog een klein weekje en als het goed is komen we dan weer naar huis…. We zijn er bijna, we zijn er bijna. Uiteraard zitten wij hier niet voor een leuke reden maar deze dag maakte toch wel weer het verschil….

Geniet van jullie dag!