20 februari, dag 14

 

Joni heeft het zwaar. De chemo eist veel van haar. Ze wilt iedereen bedanken voor alle lieve reacties en steun. Haar kadotje maakt haar iedere dag blij. En ze heeft haar 2e dag chemo achter de rug. Om jullie toch wat mee te geven van wat hier kan gaan we er toch iets leuks van maken.

 

Vandaag dus mijn beurt voor een blog. En ik kan je vertellen dat ik een dag een prive gids (Alexey) heb ingehuurd die mij door heel Moskou heen heeft gereden. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat russen een van de vriendelijkste volken zijn die ik ooit ben tegengekomen. In een stad waar bijna 15 miljoen mensen wonen maakt het niet veel uit waar je komt en als je jezelf vriendelijk opstelt wordt je niet teleurgesteld. En als je ooit in Moskou komt is Alexey meer dan de moeite waard om een dag mee op pad te gaan. Wat een toffe gast

Laten we beginnen bij het gegeven dat de Russen enorm trots zijn op hun cultuur en ook de mindere kanten hiervan. Dat is ook zeker te merken in de stad en bij de mensen.

We begonnen de tour met een rit langs een diversiteit aan architectuur. Het oude paleis van Keizering Elizabeth. En wat begon het al mooi. Maar snel ging wij de hoek om en toen werd er verteld over de verschillende bouwstijlen die Moskou heeft. In Moskou moest volgens Stalin alles voldoen aan de 3 B’s Best Biggest Beautifull. Stalin was een workaholic en eistte dit ook van het volk. Hiertegenover stond dat hij dan ook wilde dat iedere inwoner in een paleis kon wonen en dat geen gebouw het zelfde was. Vroeger was niet iedereen bedreven in het lezen en schrijven. Om dus een routebeschrijving te kunnen geven kon je hier goed gebruik van maken want eerlijk is eerlijk geen gebouw is hetzelfde. De Russische overheid heeft dan ook de belofte gemaakt dat alle inkomsten uit parkeergelden in de stad zullen worden gebruikt voor het renoveren van de reeds bestaande gebouwen. Zo restaureren ze langzaam aan alle gebouwen aan de buitenkant in de originele staat zoals aangegeven op de bouwtekeningen en in dezelfde kleur als dat het gebouw altijd is geweest. Dit geeft een variëteit aan gebouwen, architectuur en kleuren.

Moskou zit ook vol met een diversiteit aan kerken. Van enorme moskeeën tot christelijke kerken waarvan de een nog mooier is dan de ander en alles leeft in harmonie met elkaar. Het is bijna niet voor te stellen. Zo zijn we in de kerk van heilige Sint Nicolaas (1) geweest waar prachtige afbeeldingen te vinden zijn en hebben wij aansluitend een Armeense kerk bezocht (2). Gebouwd van enkel materialen aangeleverd uit Armenië zelf was dit een prachtige kerk. En een weetje, het eerste land dat het christendom omarmde was Armenië. Tussendoor nog langs het huis van Pushkin geweest dat nu dienst doet als bibliotheek.(3)

(3)

(2)

(1)

Unieke beelden het van o.a. het overlijden van Maria waarbij Jezus uit de hemel komt

Geloof, hoop en liefde met daarboven wijsheid

In Moskou is er geen enkel houten huis te vinden. Waarom niet? Omdat toen Napoleon de stad kwam bezetten hebben de russen Moskou verlaten om de stad niet te laten beschadigen door de strijd. Ze hebben alleen alle waardevolle spullen zoals goud, zilver en diamanten meegenomen en ondergebracht verder in het land. Toen Napoleon Moskou binnen kwam had hij zijn mannen rijkdom beloofd. Een geweldige list om de loyaliteit van de soldaten van je tegenstander te ondermijnen. Wanneer bleek dat er totaal geen rijkdommen te vinden waren in de stad hebben ze alsnog de heel stad die toen veelal uit houten gebouwen bestond platgebrand. Toen de Russen de stad weer innamen heeft de keizer een decreet getekend waarin stond dat er alleen nog maar gebouwen van steen in Moskou mogen staan.

De oostkant van Moskou is nog erg nostalgisch. Dit omdat er gebouwen staan die meer dan 100 jaar oud zijn. De westkant van Moskou is tijdens de 2e wereldoorlog flink in de as gelegd. Hier vind je dan ook de wat nieuwere gebouwen. De 7 zusters zijn gebouwen die werden neergezet als eerbetoon aan de overwinnen van de oorlog. 7 gebouwen in exact dezelfde architectuur alleen de een nog groter dan de andere.

En als je denkt dat Rusland nog een onderontwikkeld land is dan moet je zeker even in het hartje van de stad gaan kijken waar de wolkenkrabbers staan. Binnen 15 seconden zit je op de 93e verdieping met een adembenemend uitzicht over de stad. Eenheid in verscheidenheid is het bouwkundige plan achter deze “wijk” alle gebouwen zijn anders maar samen is het een prachtig beeld.

Vanuit deze gebouwen zijn ook mooi de verschillen te zien tussen de bouwstijlen van het communisme en de huidige stijl. Waar de communistische stijl (4) ervoor zorgde dat ieder gebouw een speelplaats had voor de kinderen en een binnen plaats, zie je in de nieuwere stijl (5) dat er veel minder ruimte tussen de gebouwen wordt gehouden.

(4)   (5)

Heb je dan genoeg gezien? Nee hoor… Een geweldig oorlogsmuseum met een heuse T34 Tank voor de deur die tijdens de oorlog ook echt dienst heeft gedaan. Van Moskou tot Berlijn gereden en nu een prachtig museumstuk geworden.

Een prachtig kinderziekenhuis

Een overheidsgebouw dat van boven de vorm van de Russische ster heeft

Een prachtig station met een zodiacklok

Natuurlijk kon ook het standbeeld van Mikhail Kalashnikov niet gemist worden.

Met als afsluiter het Kremlin. Wel een speciale dag vandaag want als je goed kijkt dan zie je bovenop het Kremlin de vlag uithangen. Die hangt daar niet elke dag maar alleen op de dagen dat President Putin aan het werk is wordt deze vlag gevoerd.

Intussen zijn wij al 6 uur onderweg en ik heb de helft nog niet gezien…. Als je hier nog nooit bent geweest zet hem dan zeker op je bucketlist!

Een dagje sightseeing het was heerlijk en Moskou wat ben je mooi, vriendelijk en adembenemend.

Een hele fijne dag en tot morgen!